Τα βιωματικά σεμινάρια απευθύνονται σε γονείς με παιδιά σε προσχολική σχολική και εφηβική ηλικία και βασίζονται στη βιωματική μεθοδολογία. Στόχο έχουν να υποστηρίξουν τους γονείς να κάνουν αυτό που πιστεύουν πως είναι καλύτερο για τα παιδιά τους σε ένα περιβάλλον κατανόησης, αποδοχής και με έμφαση στην κοινή ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών.
Πιο συγκεκριμένα σκοπός των βιωματικών σεμιναρίων είναι:
⦁ Να ενθαρρύνουν τους γονείς να υιοθετήσουν μεθόδους αποτελεσματικότερης επικοινωνίας με τα παιδιά τους.
⦁ Να βοηθήσουν τους γονείς στην αξιοποίηση των δεξιοτήτων τους, ώστε να ανταποκρίνονται πιο αποτελεσματικά στο γονεϊκό τους ρόλο.
⦁ Να βοηθήσουν στη διαφοροποίηση και στον εκσυγχρονισμό του ρόλου των γονέων. Και στην εκμάθηση τεχνικών αντιμετώπισης των συγκρούσεων με τα παιδια.
Μετά από προσκλήση Δ/νσης Σχολείου, Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων η παιδοψυχίατρος διεξάγει σε συνεργασία με σχολεία και Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης βιωματικά σεμινάρια, τα οποία απευθύνονται σε παιδιά, με σκοπό την ευαισθητοποίησή τους σε πολλαπλά θέματα. (ενδοσχολική – ενδοοικογενειακή βία, διαταραχές συμπεριφορας παιδικής ηλικίας, συγκρουσιακή σχέση γονέων – εφήβων, κ.α)
Μέχρι στιγμής βιωματικά σεμινάρια έχουν διεξαχθεί σε σχολεία του Δήμου Λάρισας με ενθαρρυντικά αποτελέσματα καθώς δεν πρόκειται για θεωρητικές παρουσιάσεις, αλλά βασίζονται στην πολυετή εμπειρία, η οποία με συγκεκριμένη μεθοδολογία, χωρισμό σε ομάδες και παιχνίδι ρόλων βοηθά στην κατανόηση των φαινομένων και ευαισθητοποιεί τις ομάδες των παιδιών.
Τα βιωματικά σεμινάρια απευθύνονται και στους εκπαιδευτικούς. Η εκπαίδευση των εκπαιδευτικών είναι εστιασμένη κυρίως στην διδακτική και στη μεθοδολογία της ενώ συχνά παραβλέπει άλλους σημαντικούς τομείς. Τα βιωματικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς καλύπτουν θέματα που είναι απαραίτητα για την λειτουργία της τάξης και την υποστήριξη των μαθητών/-ριών σε μαθησιακό και ψυχοσυναισθηματικό επίπεδο. Η δυναμική της τάξης και η αξιοποίηση της, η ενίσχυση και υποστήριξη μαθητών με ιδιαίτερες μαθησιακές και συναισθηματικές ανάγκες, η συνεργασία με τους γονείς, η δημιουργία ενός κοινού πλαισίου λειτουργίας μέσα στο σχολικό χώρο με κανόνες αλληλοσεβασμού και υποστήριξης αποτελεί βασική θεματολογία αυτών των ομάδων. Παράλληλα, μπορεί τα θέματα των βιωματικών σεμιναρίων να αφορούν σχέσεις συνεργασίας και επίλυσης συγκρούσεων με τους/τις συναδέλφους.
Παράλληλα με όλα αυτά έχουν πραγματοποιηθεί και πολλές ομιλίες, είτε σε δημόσιες ή ιδιωτικές εκπαιδευτικές δομές είτε σε διάφορους άλλους οργανισμούς, με την εξής θεματολογία:
- Αγχώδης διαταραχή
- Κατάθλιψη στην παιδική ηλικία
- Μετάβαση απο το νηπιαγωγείο στο δημοτικό
- Εφηβεία
- Η βία κατά των παιδιών
- Η οικονομική κρίση στην ψυχή των παιδιών
- Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση
- Διαχείριση άγχους για τις παννελήνιες εξετάσεις
- Αυτιστική διαταραχή
- Υπερκινητικότητα ή ζωηρό παιδί
- Ανορεξία – βουλιμία
- Συμβουλευτική καθοδήγηση – συζήτηση σε παιδικούς σταθμούς-νηπιαγωγεία