ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΓΝΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τι είναι η θεραπεία συμπεριφοράς;

Η θεραπεία συμπεριφοράς είναι μέρος της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας, στηρίζεται στις θεωρίες μάθησης και κύριος στόχος της είναι η τροποποίηση της συμπεριφοράς. Απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους που έχουν προβλήματα συμπεριφοράς όπως χαμηλή αυτοπεποίθηση, συστολή, συναισθηματικές δυσκολίες, προβλήματα στην συνεργασία με τους συνομήλικους τους, σχολικός εκφοβισμός, άγχος, φοβίες, ΔΕΠ-Υ, Διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές, Αυτισμός κτλ.

Μέσα από τις θεραπείες συμπεριφοράς, το παιδί/ έφηβος μαθαίνει και πραγματοποιεί νέους τρόπους συμπεριφοράς και έκφρασης.

Σε αυτή τη διαδικασία χρησιμοποιούνται δραματοθεραπευτικές τεχνικές για την βίωση των συναισθημάτων, την αντιμετώπιση των καταστάσεων, και την τροποποίηση της συμπεριφοράς. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η αυτοπεποίθηση, η ανάληψη πρωτοβουλιών και η εκμάθηση μιας νέας συμπεριφοράς σε ένα συγκεκριμένο κοινωνικό πλαίσιο.

Τι είναι το παιχνίδι;

Το παιχνίδι είναι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της παιδικής ηλικίας και ένα από τα πιο δυνατά μέσα έκφρασης των παιδιών. Αποτελεί αδιαμφισβήτητα τη φυσική τους γλώσσα και έχει πολύ μεγάλη αξία για την σωματική ανάπτυξη και την ψυχική τους εξέλιξη.

Μέσα από το παιχνίδι το παιδί μαθαίνει να εξωτερικεύει τα καλά και τα άσχημα συναισθήματα,να καταλαβαίνει πιο εύκολα τον εαυτό του και τον υπόλοιπο κόσμο.

Επίσης το παιχνίδι δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να πειραματιστούν, να απογοητευτούν και να ευχαριστηθούν. Αυτά είναι πολύ σημαντικά στοιχεία που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους. Πιο συγκεκριμένα το παιχνίδι επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδιού στους παρακάτω τομείς:

Συναισθηματικός τομέας

Μέσω του παιχνιδιού το παιδί μαθαίνει να εκφράζει όλα τα συναισθήματα (χαρά, λύπη, ενθουσιασμός, αγωνία, πόνο κ.α.). Έχει την ανάγκη να αισθάνεται ότι το περιβάλλον του είναι ικανό να αντέξει τα συναισθήματά του.

Κοινωνικός τομέας

Μέσα από το παιχνίδι το παιδί δημιουργεί τις πιο δυνατές φιλίες και μαθαίνει να συνεργάζεται, να διαπραγματεύεται και να κοινωνικοποιείται. Του δίνει την ευκαιρία να μιμηθεί τους γονείς του και να ταυτιστεί μαζί τους.

Γνωστικός τομέας και Λόγος

Το παιχνίδι αποτελεί σημαντική βοήθεια στην ανάπτυξη της γλώσσας και της ομιλίας. Διεγείρει τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και τη μνήμη. Το παιδί μπαίνει σε φανταστικούς ρόλους και προσπαθεί να φτιάξει μια ιστορία με μια πλοκή και ένα τέλος. Αυτή η διαδικασία βοηθάει πολύ στη νοητική εξέλιξη του παιδιού, στην ανάπτυξη του λεξιλογίου και τη συμβολική σκέψη.

Κινητικός τομέας

Το παιχνίδι βοηθάει στη νευρομυική ανάπτυξη του παιδιού καθώς επίσης στην αδρή - λεπτή κινητικότητα.

 

Παιγνιθεραπεία

 

Παιχνίδι και γονείς

Οι γονείς πρέπει να διαθέτουν όσο περισσότερο ποιοτικό χρόνο μπορούν ωστε να παίζουν με το παιδί τους.Έτσι σωστό είναι οι γονείς:

  • Να αφήνετε το παιδί να εκφράζεται ελεύθερα χωρίς να σχολιάζετε ή να κρίνετε τη φανταστική ιστορία που θέλει να δημιουργήσει.
  • Να μην το αφήνετε να κερδίζει συνέχεια, όταν παίζετε μαζί του.
  • Να χρησιμοποιείτε σωστό λεξιλόγιο γιατί αποτελείτε το πρότυπο του παιδιού.
  • Εξασφαλίστε συχνές ευκαιρίες για παιχνίδι έξω από το σπίτι και παιχνίδι στη φύση.
  • Παίξτε μαζί του τα παιχνίδια που προτιμά εκείνο και όχι αυτά που θέλετε εσείς.
  • Φροντίστε να έχει καθημερινά χρόνο για παιχνίδι.

Τι είναι η παιγνιοθεραπεία;

Η παιγνιοθεραπεία είναι μια κύρια μορφή ψυχοθεραπείας για παιδιά. Είναι αποτελεσματική γιατί το παιδί επικοινωνεί τις σκέψεις του και τα συναισθήματά του μέσα από το παιχνίδι με τον πιο φυσικό τρόπο. Πολλές φορές εκφράζει σκέψεις και προβληματισμούς προσπαθώντας να βρεί λύσεις.

Στην παιγνιοθεραπεία χρησιμοποιούνται διάφορα είδη παιχνιδιών (παιχνίδι ρόλων, κουκλόσπιτο, οικογένειες ζώων και ανθρώπων, ζωγραφική, παραμύθι, μουσική) για να βοηθήσει το παιδί να λύσει διάφορες συναισθηματικές και τραυματικές καταστάσεις που παρεμποδίζουν την καθημερινότητά του.

Είναι μια μέθοδος η οποία βρίσκει έδαφος κυρίως σε παιδιά από 3 έως 12 ετών.

Μαθαίνει στο παιδί να ελέγχει καλύτερα το άγχος, την οργή, τον φόβο που του δημιουργούν διάφορες καθημερινές καταστάσεις. Βοηθάει στην καλύτερη επικοινωνία του παιδιού με τους φίλους του και τους γονείς του.