Η καθημερινότητα, η έλλειψη χρόνου, το άγχος των γονέων και τα ποικίλα προβλήματα που δημιουργούνται στο σχολείο αρκετά συχνά, κάνουν τους γονείς να νιώθουν ανήμποροι να ανταπεξέλθουν στον δύσκολο και πολύπλοκο ρόλο τους.
Γι΄αυτούς τους λόγους αισθάνονται την ανάγκη να συμβουλευτούν έναν παιδοψυχίατρο για να επιλύσουν δύσκολες οικογενειακές καταστάσεις οι οποίες μπορεί να προκάλεσαν την άσχημη συμπεριφορά του παιδιού τους και να βρούν αποδοτικότερους τρόπους επικοινωνίας με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας,να ενισχύσουν και να ενδυναμώσουν τον ρόλο τους.
Η συμβουλευτική μπορεί να γίνει πολύ βοηθητική προς τους γονείς γιατί μέσα από αυτή την διαδικασία θα καταφέρουν να αναγνωρίσουν και να αποδεχτούν τις δυσκολίες του παιδιού και στην πορεία να το στηρίξουν δίνοντας μεγάλη σημασία στα θετικά στοιχεία της ιδιοσυγκρασίας του και όχι στα αρνητικά.
Ο σκοπός της συμβουλευτικής δεν είναι να δώσει μια “συνταγή” με οδηγίες αλλά γίνεται προσπάθεια από την πλευρά του παιδοψυχιάτρου να ερμηνεύσει την άσχημη συμπεριφορά του παιδιού και να δώσει ένα νόημα διαφορετικό από αυτό που πιστεύουν οι γονείς,σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες που δίνουν οι ίδιοι.
Ο παιδοψυχίατρος αφού δεν είναι μέλος της οικογένειας,είναι ουδέτερος,αντικειμενικός και βοηθάει τους γονείς να αντιμετωπίσουν και να δούν τις δυσκολίες του παιδιού μέσα από μια άλλη οπτική γωνία.
Αυτό που είναι πολύ σημαντικό σε όλη αυτή τη διαδικασία και θα μπορούσε να είναι η κατευθυντήρια γραμμή και ίσως το κλειδί της επιτυχίας είναι το εξής: "μην περιμένεις από κάποιον να αλλάξει συμπεριφορά αν δεν αλλάξεις εσύ πρώτος".
Άρα πρώτα πρέπει να αλλάξουν οι γονείς τη συμπεριφορά τους και μετά το παιδί.
Η συμβουλευτική γονέων είναι η συνεργασία τους με έναν ψυχοθεραπευτή που σκοπεύει στη βελτίωση της ψυχοσυναισθηματικής κατάστασης του παιδιού και κατά συνέπεια της συμπεριφοράς του.