ΟΜΑΔΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η ομαδική ψυχοθεραπεία απευθύνεται κυρίως σε παιδιά με δυσκολίες στον κοινωνικό τομέα,στις σχέσεις με τους συνομηλίκους τους,και με χαμηλή αυτοεκτίμηση.Τα παιδιά που υποφέρουν από έντονο άγχος εξαιτίας του μεγάλου ανταγωνισμού που νιώθουν στο σχολείο μπορούν να μάθουν να το διαχειρίζονται αποτελεσματικά.

 

Οι τρόποι που χρησιμοποιούνται έχουν πάντα σαν βάση το παιχνίδι όπως το κουκλοθέατρο ή το βιβλίο.

Γίνονται συνεδρίες μέσα από τις οποίες ο θεραπευτής μαζί με τα παιδιά επεξεργάζονται όλα τα συναισθήματα με role-playing με ζωγραφιές και με κατασκευές ιστοριών.

Οι έφηβοι όταν συμμετέχουν σε ομαδική ψυχοθεραπεία έχουν την δυνατότητα να συζητούν με τους συνομηλίκους τους,να μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες,ιδέες και επιθυμίες νιώθοντας ταυτόχρονα μέλος μιας ομάδας.

Η παρουσία του θεραπευτή βοηθάει στο να αντιληφθούν οι έφηβοι ότι όλες οι αλλαγές που γίνονται στη ζωή τους έχουν μια ξεχωριστή ερμηνεία.

Η ομαδική ψυχοθεραπεία ενδείκνυται και σε πολλές άλλες καταστάσεις όπως συναισθηματικές δυσκολίες,διαταραχές συμπεριφοράς (εκρήξεις θυμού,επιθετικότητα κ.α.),οργανικές ασθένειες παιδιών ή των γονιών τους,διαζύγιο,πένθος,ψυχοσωματικά προβλήματα και μέτριας βαρύτητας ψυχιατρικές διαταραχές.

 

Έτσι μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία οι θεραπευόμενοι μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα τις σκέψεις τους και τα συναισθήματά τους,για την ομαλότερη ψυχική τους εξέλιξη και υγεία.